Veerhuis Landlust

Woonhuizen

In Nederland zijn een groot aantal woonhuizen beschermd als gemeentelijk of rijksmonument. Ook het interieur heeft doorgaans een monumentale status. Dit betekent dat een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd wanneer wijzigingen gewenst zijn. Steeds meer gemeenten stellen hierbij een onafhankelijke bouwhistorische verkenning verplicht.

Van veerhuis naar duurzame gezinswoning

Een voormalig veerhuis in Schalkwijk is in opdracht van de nieuwe eigenaars gerestaureerd en geschikt gemaakt als gezinswoning. De integrale restauratie resulteerde in een aanmerkelijke verduurzaming van het pand, terwijl de architectuur in oude luister is hersteld.

Bouwhistorisch onderzoek wijst uit dat de bebouwing op de plek van het Veerhuis teruggaat tot 1400. Het huidige pand stamt echter uit de achttiende eeuw en kenmerkt zich door de portico met zadeldak en de balustrade aan de voorzijde.

In de loop van de eeuwen heeft het gebouw verschillende wijzigingen ondergaan. Tijdens de werkzaamheden ontdekte het projectteam verschillende historische bouwelementen, waaronder een reeks tegels uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Hylkema Erfgoed was verantwoordelijk voor het bouwhistorische onderzoek, verkrijgen van subsidies, architectonisch ontwerp en de begeleiding van de restauratie. De aanpak speelt in op de tweeledigheid in het oorspronkelijke gebouw. De achterzijde van het pand, dat fungeerde als boerderij, heeft een robuust karakter. Hier zijn enkele elementen toegevoegd, zoals voorzetramen, een trap, een gevlinderde betonvloer en een glazen pui. In het statige voorhuis behelst de restauratie onder meer de toepassing van monumentenglas, plavuizen in de keuken en de restauratie van een schildering in de logeerkamer. De portico is zoveel mogelijk teruggebracht naar de oorspronkelijke staat.

Het project kenmerkt zich door een hoge duurzaamheidsambitie. Na renovatie heeft de woning een positieve balans tussen energieverbruik en -opwekking dankzij goede isolatie, de installatie van een warmtepomp en de plaatsing van zonnecellen op het dak van de nabijgelegen schuur.

Categorie

Boerderijen en woonhuizen

Locatie

Schalkwijk

Status

Opgeleverd

Oplevering

2017