Polderhuiscomplex

Kantoor en theeschenkerij in een historisch complex

Aan de Lekdijk in Jaarsveld zetelde eeuwenlang het bestuur van het Hoogheemraadschap van de Lekdijk Benedendams. Vanaf 1997 vergadert het waterschapsbestuur echter elders en is het pand gerestaureerd en herbestemd tot kantoor en theeschenkerij. Wel wordt de monumentale vergaderzaal op de verdieping van het Polderhuis nog altijd als representatieve vergaderruimte door het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden gebruikt.

Het Polderhuis bestaat uit een ensemble van verschillende rijksmonumentale panden. Het hoofdgebouw is in 1903 ontworpen door architect J.F. Klinkhamer. Het pand is bijzonder vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als karakteristiek voorbeeld van een polderhuis in Hollandse neorenaissancestijl.

Enkele jaren geleden ging het complex een gefaseerd restauratie- en herbestemmingstraject in. Hylkema Erfgoed verzorgde het bouwhistorisch en bouwkundig onderzoek, het ontwerp en de uitvoeringsbegeleiding van de restauratie en herbestemming. In de eerste fase van het traject is de kantoorfunctie, die zich op de begane grond van de woning en het dijkhuis bevond, uitgebreid naar de begane grond van de paardenstal en de zolderverdieping van de woning. De schuur is herbestemd tot theeschenkerij en bedrijfskantine.

Enkele jaren later ontstond de vraag naar meer kantoorruimte. Dit resulteerde in de tweede fase van herbestemming, waarin de kantoorruimte verder werd uitgebreid naar de zolderverdieping van de paardenstal.

Categorie

Overige

Locatie

Jaarsveld

Opdrachtgever

Hoogheemraadschap
De Stichtse Rijnlanden

Status

Rijksmonument

Oplevering

2018