Paleis Soestdijk

Van koninklijke residentie naar multifunctioneel complex

Het zeventiende-eeuwse Paleis Soestdijk in Baarn fungeerde van 1937 tot 2004 als residentie van de koninklijke familie. In 2017 won Hylkema Erfgoed samen met MeyerBergman Erfgoed Ontwikkeling en MeyerBergman Erfgoed Programmering de competitie voor de herbestemming van het monumentale landgoed.

Het plan ‘Made By Holland’ wordt uitgevoerd in opdracht van MeyerBergman Erfgoed Groep en heeft tot doel het complex te transformeren tot podium van innovatie en excellente prestaties van ondernemend Nederland.

Het project behelst de transformatie naar onder meer horeca, interactieve tentoonstellingsruimtes, vaste en tijdelijke programmering, evenementen en overige publieks- en verblijfsfuncties.
Hylkema Erfgoed is binnen het projectteam verantwoordelijk voor de monumentale gebouwen op het landgoed. De werkzaamheden variëren van het verkrijgen van subsidies, het uitvoeren van bouwhistorisch onderzoek, de bouwkundige opname, het opstellen van begrotingen, tot het opstellen van een restauratieplan en het begeleiden van de daadwerkelijke restauratie en transformatie.

De uitdaging van het project ligt in het vinden van de juiste balans tussen behoud en transformatie. De historische identiteit en kwaliteit van het project zijn daarom leidend in de omgang met het gebied en het ensemble van gebouwen. De zeventiende-eeuwse, rijksmonumentale gebouwen blijven zoveel mogelijk in tact; nieuwe toevoegingen verschijnen op en rond het voormalige Marechausseecomplex. In het park rondom deze gebouwen worden enkele nieuwe (permanente) follies toegevoegd en de voormalige groenstructuur van het park wordt versterkt. In alle ruimtelijke wijzigingen wordt rekening gehouden met de aangetroffen monumentale waarde van het gebouw.

Categorie

Landgoederen en kastelen

Locatie

Baarn

Opdrachtgever

MeyerBergman Erfgoed Groep

Status

Diverse rijksmonumenten

Oplevering

Vanaf 2020

Landgoederen en kastelen

Landgoederen, kastelen en buitenplaatsen verschillen in vormgeving en functie. Zo heeft een kasteel van oorsprong een verdedigende taak en is een buitenplaats bedoeld als plek ter ontspanning. Een uitdaging bij dit type gebouwen is niet alleen om de economische rendabiliteit zeker te stellen, maar ook om de vaak grootschalige gebouwen en ensembles te verduurzamen zonder de monumentale waarde aan te tasten.