Voortbouwen op de geschiedenis van een monument

Ontwerp

Naast adviseur treedt Hylkema Erfgoed ook op als ontwerper.
De bestaande situatie vormt de basis voor een nieuw ontwerp of restauratie.

Restauratie

Een restauratie is een veelomvattend proces. Bovendien heeft elk gebouw heeft zijn eigen problematiek en eigen oplossing. Hylkema Erfgoed ondersteunt opdrachtgevers in het proces van ontwerp, aanbesteding, vergunningverlening en uitvoering van restauraties. Onze gerealiseerde restauraties reflecteren de diversiteit aan projecten: van oud tot nieuw, van exterieur tot interieur.

Voorbeelden van onze restauratieprojecten zijn Fort Pannerden in Doornenburg, de Augustinuskerk in Utrecht en de Sint Josephkerk in Amsterdam.

Nieuwbouw in historische omgeving

Ook binnen een historisch ensemble of beschermd stadsgezicht wordt nieuwbouw toegevoegd. Hylkema Erfgoed staat garant voor architectuur die relateert aan de historische omgeving, met het comfort en uitstraling van de eenentwintigste eeuw.

Herbestemming

Een herbestemming gaat een stap verder dan een restauratie. Hylkema Erfgoed ontwerpt met het monument als uitgangspunt. Dankzij onze kennis van bouwhistorie, monumentenzorg en bouwtechniek realiseren we projecten die een hedendaagse laag toevoegen aan bestaand erfgoed.

Voorbeelden van onze herbestemmingsprojecten zijn het Westerparkhotel in Amsterdam, klooster Groot Bijsterveld in Oirschot en Paleis Soestdijk in Baarn.

Ruimtelijk ontwerp

Naast monumentale gebouwen heeft Hylkema Erfgoed ook aandacht voor beschermde gebieden, zoals dorpsgezichten en landschappen. Ons bureau ondersteunt bijvoorbeeld bij het opstellen van een ontwikkelingsvisie of  revitalisatieprojecten.

Voorbeelden van onze ruimtelijke ontwerpen zijn onder meer het nieuwe dorpshart van Oosterhout en de ontwikkelingsvisie voor de Nekkerzoom (Beemster).