Castrum Peregrini

Een tijdsdocument uit WOII

Op de hoek Herengracht-Beulingstraat in Amsterdam bevindt zich het karakteristieke, rijksmonumentale pand Castrum Peregrini. In het pand woonde en werkte van 1940 tot haar overlijden in 2013 de kunstenares Gisèle d’Ailly-van Waterschoot van der Gracht. Tijdnes WO II hield zij er vijf Joodse kunstenaars verborgen. De woon- en werkvertrekken van Gisèle d’Ailly in Amsterdam zijn een uniek tijdsvacuüm en worden gecombineerd met een culturele programming.

Samen met het aangrenzende gemeentelijke monument Beulingstraat 8-10 biedt het pand momenteel huisvesting aan de Stichting Castrum Peregrini, dat uiteenlopende activiteiten ontplooit waarbij de thema’s vrijheid, vriendschap en cultuur centraal staan.

De Stichting heeft ambitieuze plannen, die er vooral toe moeten leiden dat de woon- en werkvertrekken van Gisèle d’Ailly in goede staat behouden blijven en bezocht kunnen worden. Hylkema Erfgoed heeft de organisatie ondersteund in de planvorming voor de restauratie, herprogrammering en herinrichting.

Ten behoeve van de culturele activiteiten van de stichting zijn ruimtelijke aanpassingen en een modernisering van de installaties uitgevoerd. Ook moest het pand worden gerestaureerd en verduurzaamd. Een bouwhistorisch onderzoek van zowel het rijksmonument als het gemeentelijk monument vormden de basis van de planvorming. Gelet op het zeer kwetsbare interieur stond behoedzaamheid voorop in de projectaanpak.

Categorie

Overige

Locatie

Amsterdam

Opdrachtgever

Stichting Castrum Peregrini

Status

Rijks- en gemeentelijke monumenten

Oplevering

Gefaseerd 2016-?