Door Maastricht wandelen zonder langs een kerk of gebedshuis te komen is praktisch onmogelijk. De stad is nauw verbonden met haar religieuze geschiedenis, die nog steeds volop leeft. In opdracht van de gemeente Maastricht werkt Hylkema Erfgoed, in samenwerking met Kathedraaldenkers, aan een Kerkenvisie. In dat kader bezoeken we maar liefst 47 verschillende gebedshuizen: een onuitputtelijke bron verhalen over erfgoed. Het merendeel betreft katholieke kerkgebouwen, maar ook synagogen, moskeeën en een Armeense apostolische kerk slaan wij niet over.
Graag nemen we jullie in deze blog mee naar het zuiden van ons land voor een kijkje achter de schermen bij dit onderzoek. We volgen onze bouwhistoricus Merel Spruit en bouwkundige Bart van Rossum, en stappen samen met hen de mooiste kerken en gebedshuizen binnen. Elke week delen we een uniek, opvallend detail of verhaal over een van deze monumenten. Wat valt op, wat komen we tegen? Lees en kijk mee!
Week 1
Misschien wel de meest bekende kerk van Maastricht: de Sint Servaas Basiliek. Vroeger een pelgrimskerk, waar de relieken van de heilige Servaas veel bekijks trokken, maar ook vandaag de dag nog een grote toeristische en religieuze trekpleister. En niet zomaar, want in deze basiliek is veel te zien.
Bouwhistoricus Merel Spruit vertelt: “De Sint Servaas is bij uitstek interessant omdat de vele (restauratie)fasen goed afleesbaar zijn. Ook architect Pierre Cuypers – meester van de negentiende-eeuwse neogotiek en in het westen onder meer bekend van zijn ontwerp voor het Rijksmuseum en Centraal Station in Amsterdam – leidde één van deze fasen. Indrukwekkend is het neo-gotische Pelgrimsportaal dat door hem aan de basiliek werd toegevoegd.”
Week 2
De Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk is een opvallende jaren ’30-kerk, net buiten het centrum van Maastricht. De kerk, gebouwd in 1938 en een rijksmonument, is ontworpen door architect Frits Peutz, die ondermeer bekend is vanwege een aantal gebouwen in de stijl van het Nieuwe Bouwen in Heerlen.
De bouwstijl van de kerk is traditionalistisch, met elementen van de vroeg-christelijke en romaanse bouwstijl. Merel Spruit, bouwhistoricus bij Hylkema Erfgoed, vertelt verder:
Week 3
Tegenover de Oude Minderbroederskerk in het centrum van Maastricht staat de Waalse Kerk. Een onopvallende kerk, hier neergezet door uit Frankrijk gevluchte Hugenoten in het jaar 1732.
In deze derde blog neemt Merel je mee naar binnen: langs de herbruikte kerkmeubels, de kap, en een heus traporgel…
Week 4
In onze eerste blog namen we je mee naar de St. Servaas, en deze week keren we terug naar het Vrijthof voor een blik op de Sint-Janskerk.
De Sint Janskerk valt al van ver op vanwege haar opmerkelijke rode kerktoren: al sinds de Middeleeuwen wordt het zachte, poreuze mergel waaruit de toren is opgetrokken beschermd tegen de invloeden van het weer door het te verven.
Week 5
Deze week volgen we bouwhistoricus Merel naar een heel speciale kerk: de Heilig Hart van Jezuskerk, beter bekend als de Koepelkerk, rijksmonument sinds 1995.
Merel vertelt: “Vlakbij het Centraal Station van Maastricht doemt dit gebouw op: een imposant, haast on-Nederlands bouwwerk dat in 1921 tot stand kwam naar het ontwerp van de Limburgse architect Alfons Boosten.”