Nieuws

Ontwikkelvisie BROUW! gepresenteerd aan college van B&W Schouwen-Duiveland

By 29 mei 2018 No Comments

Donderdag 17 mei presenteerden Hylkema Erfgoed en MeyerBergman Erfgoed Programmering de gezamenlijke visie BROUW! aan het college van B&W van de gemeente Schouwen-Duiveland. De visie positioneert de Grote Kerk als aanjager van levendigheid voor de stad en omvat een programma met onder meer een brouwerij, proeflokaal, multifunctionele expositieruimte en klimgelegenheid.

De Grote Kerk van Brouwershaven heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de veertiende eeuw. Het huidige gebruik van het gebouw biedt onvoldoende basis voor een positieve exploitatie en dus voor een duurzame instandhouding van het rijksmonument. De Protestantse Gemeente (PKN) Brouwershaven vroeg Hylkema Erfgoed en MeyerBergman Erfgoed Programmering daarom een herbestemmingsonderzoek uit te voeren. Het resultaat hiervan is een visie waarin de kerk wordt gepositioneerd als bruisende plek met een aantrekkelijk aanbod voor bewoners én bezoekers. Het is het eerste voorstel waarover het nieuwe college van B&W van de gemeente Schouwen-Duiveland, beëdigd op 10 mei, zich buigt.

De visie BROUW! behelst een combinatie van culturele, recreatieve en horeca-activiteiten. In het grote schip van de kerk is een bierbrouwerij en proeflokaal voorzien. Aan de westzijde van het kerkgebouw is een nieuw glazen paviljoen bedacht, dat toegang biedt tot het terras en het grasveld waar uiteenlopende activiteiten kunnen plaatsvinden. Het koor van de kerk en de consistorie zijn geschikt als multifunctionele ruimte én voor een multimediaal programma, waarin de geschiedenis van de kerk en het stadje wordt verteld. Spectaculair is de klimgelegenheid, waarbij bezoekers, gehuld in een klimtuig, op de kerk kunnen klimmen om daar te genieten van het prachtige uitzicht.

Voor de naastgelegen schoollocatie is een hotelconcept bedacht, dat de exploitatie van de kerk ondersteunt. Het hotel incorporeert het monumentale gebouw De Schouw uit 1850 en laat zich zien als een klein buurtje dat goed aansluit bij het beschermde stadsgezicht.

Meer weten over deze visie? Bekijk de projectpagina.