Nieuws

Hylkema Erfgoed maakt plan voor herontwikkeling cichoreifabriek Ceres in Ouddorp

By 11 mei 2018 No Comments
Cichoreifabriek Ceres Ouddorp

In opdracht van gebiedsontwikkelaar BPD werkt Hylkema Erfgoed aan een plan voor de herontwikkeling van de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp. De fabriek en het naastgelegen pakhuis zullen plaats bieden aan een brouwerij en twee grondgebonden woningen.

De voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee is als geheel beschermd als rijksmonument. Het complex dateert uit 1901/1902 en is één van de weinige nog resterende sporen van de ooit omvangrijke cichorei-industrie. De wortels van de cichoreiplant waren lange tijd populair als koffiesurrogaat. Het drogen, branden en snijden van de wortels gebeurde in fabrieken als deze, die bijna allemaal buiten gebruik zijn gesteld en inmiddels een zeldzame verschijning zijn in Nederland.

Cichoreifabriek Ceres verkeert grotendeels in (zeer) slechte staat. Het plan van BPD voorziet in restauratie van het pakhuis en het hoofdvolume van de fabriek. De fabriek wordt getransformeerd tot brouwerij met mogelijk aanvullende functies, terwijl het pakhuis plaats zal bieden aan twee grondgebonden woningen. De aangebouwde snijderij en gladiolenloods uit latere periode verkeren in slechte staat.

Hylkema Erfgoed is verantwoordelijk voor het ontwerp van de brouwerij en woningen en de plannen voor de restauratiewerkzaamheden. Ons bureau verzorgt ook de aanvraag voor een erfgoedsubsidie en een duurzaamheidslening. Venster Architekten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouwwoningen op de ontwikkellocatie buiten het monumentale complex en voert de stedenbouwkundige supervisie. 2d Vastgoed voert de ontwikkeling uit, in opdracht van BPD.